Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιστοσελίδα της Ναυπλιακής Επανάστασης

12/03/2012

Ιστοσελίδα της Ναυπλιακής Επανάστασης του 1862


 

Η ιστοσελίδα αυτή, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, σε συνεργασία με την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού και εντάσσεται στα πλαίσια και άλλων πολλαπλών δράσεων της.

 Eίναι ανοικτή σε προτάσεις για ανάρτηση σχετικών κειμένων, επιστημονικών ερευνών ή εργασιών, φωτογραφιών ή και κάθε άλλου είδους στοιχείων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μόνιμη και άρτια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη η οποία θα έχει ως άξονα τα ιστορικά γεγονότα, το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής, την τοπική κοινωνία, το πολιτικό πλαίσιο της Οθωνικής περιόδου και τις επιπτώσεις της εξέγερσης σε σχέση με την μετέπειτα πορεία της πόλης του Ναυπλίου.

150 Χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση

 Την 1η Φεβρουαρίου 2012 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την έκρηξη της Ναυπλιακής Επανάστασης. Με την πρωτοβουλία της Οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων και με τη συνεργασία πολλών επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής, οργανώνονται επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό αυτής της σημαντικής ιστορικής στιγμής της πόλης του Ναυπλίου.

Ναύπλιο, υδατογραφία, πρώτο μισό 19ου αιώνα.

 Σκοπός της δημιουργίας αυτής της ιστοσελίδας είναι η προβολή μιας ένδοξης στιγμής της πόλης του Ναυπλίου, η ανάδειξη της σημαντικότητας της Επανάστασης του 1862 και η κατάθεση των αληθινών γεγονότων που σηματοδότησαν την έναρξη ραγδαίων εξελίξεων, οι οποίες οδήγησαν στην εκθρόνιση του Όθωνα και την κατάργηση της απολυταρχίας στο νέο τότε ελεύθερο κράτος της Ελλάδας.

Την 1η Φεβρουαρίου του 1862 εξερράγη – έστω νωρίτερα κατά δύο ημέρες- η Ναυπλιακή Επανάσταση, κατά της Οθωνικής κυριαρχίας. Το ιστορικό Ναύπλιο, η πόλη που υποδέχτηκε το 1833 τον πρώτο μονάρχη της χώρας με ενθουσιασμό και ελπίδες, έμελλε να είναι και η πόλη που κατάφερε τρομακτικό χτύπημα στο σύστημα που είχε καταλύσει το Σύνταγμα.

Αν και η Ναυπλιακή Επανάσταση κατεστάλη από το στρατό του Όθωνα, το μήνυμα και το πνεύμα του κινήματος, λειτούργησαν ως θρυαλλίδα και πυρσός για την υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως την Αθήνα. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, σύσσωμο το έθνος ολοκλήρωσε αναίμακτα ότι στο Ναύπλιο αιματηρά είχε ξεκινήσει και έδωσε τέλος σ’ ένα πολύχρονο αγώνα για την εκθρόνιση του Όθωνα και της Αμαλίας και τη διάλυση του συστήματος.

 Σε αυτή την ιστοσελίδα παρουσιάζονται και αναλύονται τα ιστορικά δεδομένα, αναφέρονται τα σημαντικά πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση και περιγράφεται η κατάσταση που επικράτησε μετά την εκθρόνιση του Όθωνα.

 Πιστεύουμε ότι οι λαοί που στερούνται μνήμης, έχουν και βραχύ μέλλον.

 

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: